Voeradvies

De hond stamt af van de wolf en wolven eten prooien en aas. Als er geen prooidier voor handen is, eten ze ook noten, bessen, gras, wortelstokken en uitwerpselen van andere dieren. Om te overleven hebben wolven dus gezonde, sterke darmen nodig. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat onze hond ook een dergelijk goede stabiele darmflora ontwikkelt?

Zorg er voor dat de darmflora van de hond niet verschaald door een éénzijdige voeding. Voer minimaal drie keer per week rauw vlees/pens in plaats van brokken. Dit rauwe vlees en vuile pens zit vol met enzymen, ruwe structuren en waardevolle stoffen, die niet in brokken zitten. Honden vinden het heerlijk, en is het een welkome afwisseling op hun menu. Ook brood, een gekookt ei, rauwkost, groente en fruit kan door het rauwe vlees gevoerd worden.

Eenzijdige voeding veroorzaakt een slechte darmflora met verkeerde schimmels en gisten die de overhand krijgen, met alle gevolgen van dien. Symptomen kunnen allerlei huidproblemen, darmklachten, en zelf gedragsproblemen zijn. Chemische toevoegingen, antioxidanten en conserveringsmiddelen (schimmelremmers) horen niet in dierenvoeding thuis. Deze toevoegingen verstoren een gezonde darmflora en remmen de groei van goede bacteriën die nodig zijn voor een optimale spijsvertering.

De juiste keuze voor het belangrijkste bestanddeel van het hondenmenu, de brokken, is essentieel. De voorkeur heeft een geperste brok, staafjes brok, terwijl de meeste gangbare merken gebakken brokken zijn. Geperste brokken worden minder hard verhit (tot ruim 70 graden) waardoor de structuren van vetten, eiwitten en andere stoffen minimaal veranderen .

Pups: 2 x daags brok en 2 x daags vlees
Halfwas tot volwassen: 2 x daags brok en 1 x daags vlees
Volwassen honden: 2 x daags brokken, minimaal 3 x peer week vlees

VOERHOEVEELHEDEN

Gewicht Pups

< 8 maanden

Halfwas

8-18  maanden

Volwassen

> 18 maanden

1-5 kg 36 gram 26 gram 20 gram
5-10 kg 26 gram 19 gram 15 gram
10-20 kg 22 gram 16 gram 12 gram
20-30 kg 20 gram 14 gram 11 gram
30-40 kg 19 gram 13 gram 10 gram
40-50 kg nvt 12 gram 9 gram
50-90 kg nvt 8 gram 8 gram

Bijvoorbeeld: uw pup van 3 maanden oud weegt 4 kilo. 36 gram x 4 = 144 gram brokken per dag. Als u rauw vlees voert moet u de hoeveelheid met drie vermenigvuldigen, omdat in vlees veel vocht zit. Houd er rekening mee dat dit een gemiddeld advies is. De voedingsbehoefte varieert per ras en dier. Wanneer uw hond overgewicht heeft, kunt u één derde van de hoeveelheid afhalen. Als u voert, moeten de brokken binnen een kwartier op zijn. Haal de overgebleven brokken weg, zodat de hond ‘graag’ blijft op zijn eten en er geen vuil komt in het eten gedurende de dag.

Mocht er iets niet duidelijk zijn of heeft u meer advies nodig, neem dan vooral contact op, of kom langs op het spreekuur zaterdagmorgen tussen 9:30 en 11:30.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s